Bij Supermachine, zijn we helemaal voor het klimaat. Hier in Gent hebben we liever geen water dat aan onze neus voorbijkabbelt. Het Belfort onder een deken van smog? Moeilijk te passeren.
Maar laten we eerlijk zijn: de huidige aanpak werkt niet. Doemscenario's, jargon en eindeloze grafieken putten mensen uit in plaats van ze te motiveren. Het probleem is duidelijk: we vertellen het verkeerde verhaal.
Wat het klimaat nodig heeft is frisse, creatieve en menselijke communicatie. Verhalen die inspireren, ontroeren en aanzetten tot actie. En dat is waar wij in uitblinken.
Nog een hittegolf? We warmen liever op met elkaar. Daarom helpen we graag mee aan een klimaatneutrale stad, provincie en land. We willen duurzame merken bouwen die een groenere planeet ondersteunen. En waarom zouden we het daarbij laten? We streven naar een milieuvriendelijkere wereld.
"
Complexiteit en informatieoverbelasting
Nieuwe regels en kaders komen sneller op ons af dan we kunnen bijhouden. In België heeft elk overheidsniveau zijn eigen regels en doelstellingen. Dit zorgt voor veel informatie om te verwerken.
Verkeerde informatie
Velen profiteren van deze complexiteit. Bedrijven doen aan greenwashing, terwijl klimaatontkenners alles in twijfel trekken.
Meedogenloze negativiteit
Hoe staat het met het klimaat? Die is niet geweldig. Er is overal negatief nieuws waarin wordt geroepen hoe slecht we het doen. Het is vermoeiend en demotiverend. Mensen haken af. Zelfs bij een kritieke kwestie als het klimaat raken we afgestompt.
Een prekerige toon
In de zee van negatieve berichten wordt er vaak met een beschuldigende vinger gewezen. Mensen richten zich altijd op wat er mis is, zelden op de inspanningen die we doen. Het voelt alsof hoe hard we ook proberen, het nooit genoeg is. We moeten meer doen en minder genieten.
Een ongrijpbaar probleem
Klimaatverandering voelt vaak ver weg, ergens anders of ver in de toekomst. Oplossingen leveren zelden onmiddellijke, tastbare resultaten op. Wat we niet kunnen zien, horen of voelen is moeilijk te bevatten.
Politieke polarisatie
Het klimaat is meer een politiek standpunt geworden dan een wereldwijde kwestie. Voorstander van duurzaamheid? Dan moet je wel anti-zakelijk, anti-boer of vul maar in zijn.
Deze tweedeling resulteert in labels als "Geitenwollensok" die vaak als belediging worden gebruikt.
(Voor de goede orde, we vinden het niet erg. Sterker nog, we omarmen het. Kijk zelf maar) .
"
Onderzoek bevestigt het fenomeen van "klimaatmoeheid". Uit een studie van de National Library of Medicine bleek dat constant slecht nieuws over het klimaat negatieve effecten heeft. Het vermindert de empathie. Het vermindert ook de betrokkenheid. Mensen voelen zich machteloos, wat leidt tot één onvermijdelijk resultaat: minder actie, minder motivatie.
Het Yale Program on Climate Change Communication schetst een vergelijkbaar beeld. Hoewel 66% van de respondenten zich zorgen maakt over klimaatverandering, voelt slechts 27% zich gemotiveerd om actie te ondernemen. Doemscenario's zonder positieve voorbeelden putten mensen uit, waardoor ze niet gemotiveerd raken. Onderzoek bevestigt het fenomeen van "klimaatmoeheid".
We zijn uitgeput
Ondanks al onze inspanningen voelt het alsof we vastzitten. We geven ons comfort op, houden ons aan strengere regels, maar waar is de beloning? Geen goed nieuws, geen kans om op adem te komen.
Wist je dat we het gat in de ozonlaag hebben gestabiliseerd en zelfs kleiner hebben gemaakt? Waarschijnlijk niet, omdat de schijnwerpers gericht zijn op wat er fout blijft gaan. De angst voor een onomkeerbare klimaatverandering groeit en overschaduwt alle vooruitgang die we hebben geboekt.
Ondertussen zien we dat bedrijven en buitenlandse regeringen veel meer schade aanrichten. Steeds meer mensen vragen zich af: "Kunnen we eigenlijk wel een verschil maken?"
Desensibilisatie zet in
Constante stromen negatieve berichten maken ons murw. Na verloop van tijd wordt het nieuws achtergrondruis. Voeg daarbij de psychologische afstand (problemen die ver weg voelen, in tijd of plaats) en het resultaat is apathie.
Echte impact komt niet van data of algoritmes, maar van emotie, verbinding en creativiteit. Waar technologie stopt, beginnen wij. Met gedurfde ideeën en overtuigende verhalen brengen we mensen in beweging, bouwen we gemeenschappen op en leveren we inspirerende oplossingen. Creativiteit maakt het verschil. Het brengt moeilijke onderwerpen tot leven en stimuleert zinvolle gesprekken die mensen raken.
In klimaatcommunicatie brengen we deze visie tot leven met duidelijke principes. Dit creëert impact die inspireert, verbindt en aanzet tot actie.
Dingen zijn misschien niet altijd perfect, maar als je goed kijkt, zie je overal vooruitgang. En dat is waar wij ons op richten: op innovaties, successen en wat werkt. Positieve verhalen geven energie, inspireren en maken actie aantrekkelijk. Optimisme werkt aanstekelijk en wij zijn de vonk die het aansteekt.
Grote uitdagingen, zoals klimaatverandering, hoeven niet overweldigend te voelen. Vergeet complexe analyses of onbegrijpelijk jargon. Richt je in plaats daarvan op duidelijke boodschappen: wie, wat, waarom. Zodra mensen het begrijpen, volgt de rest vanzelf.
Creatieve gespreksstarters maken zelfs de moeilijkste onderwerpen toegankelijk. Kleine stappen leiden tot grote bewegingen.
Klimaatcommunicatie struikelt vaak over één grote hindernis: complexiteit. Het onderwerp is zo abstract dat het moeilijk te visualiseren is. Iedereen weet dat vuur heet is, maar wat betekent een halve graad opwarming van de aarde eigenlijk? Het moet concreet zijn.
Klimaatverandering heeft een verhaal nodig met actie, emotie en betekenis.
Mensen reageren niet op droge feiten, maar op levendige, gedenkwaardige momenten. Of het nu gaat om lachen, tranen of een sprankje hoop, geweldige verhalen maken indruk.
Voor Supermachine draait alles om het opbouwen van een gemeenschap. Mensen komen samen rond merken, ideeën en gedeelde passies. Onze Heartbeat Blueprint™ brengt mensen samen en stimuleert trots en vastberadenheid. Klimaatbewustzijn wordt iets om te delen, om te doen en om samen sterker te worden.
Door te focussen op positiviteit, eenvoud, impactvolle verhalen en
gemeenschap, leveren we klimaatcommunicatie die weerklank vindt. Het gaat
niet alleen om bewustwording, het gaat over inspireren tot actie.