Klimaatverandering is hier, en het is niet eerlijk. Oxfam België wilde het gesprek verschuiven van passief bewustzijn naar actieve participatie, gericht op jonge wereldbewuste burgers. Samen lanceerden we de campagne "Reflecteer op je daden". Een beweging die spiegels gebruikte als krachtige metafoor om politici uit te dagen hun verantwoordelijkheid te nemen.
Door systemische verandering centraal te stellen, hebben we een generatie jonge activisten geïnspireerd om hun stem te laten horen en eerlijke oplossingen te eisen voor mensen en de planeet.
Hoe breng je het genuanceerde concept van klimaatrechtvaardigheid over aan een generatie die overweldigd wordt door informatie en gedesillusioneerd raakt door passiviteit? Ons doel was om het jargon weg te nemen en klimaatonrechtvaardigheid niet alleen als een milieukwestie te laten zien, maar ook als een kwestie van eerlijkheid, verantwoordelijkheid en mensenrechten.
Onrechtvaardigheid gaat niet over het beschuldigen van individuen; het gaat over het eisen van verantwoordelijkheid van de machthebbers. De spiegel werd een symbool van deze uitdaging en weerspiegelde de rol van politici in het creëren van systemische oplossingen voor klimaatonrechtvaardigheid. Deze benadering verschoof de focus van persoonlijke verantwoordelijkheid naar collectieve actie, waardoor burgers in staat werden gesteld om beleidsmakers rechtstreeks te confronteren.
De campagne definieerde niet alleen klimaatrechtvaardigheid, maar maakte er ook een beweging van. Spiegels werden een krachtig visueel en symbolisch hulpmiddel, dat te zien was in protesten, installaties en uitdagingen op sociale media. Het verhaal raakte een gevoelige snaar bij de Belgische jeugd en zette aan tot discussies, activisme en actie.
"
De campagne bracht klimaatrechtvaardigheid naar de straten, festivals en politieke podia en maakte het onmogelijk om het te negeren. De spiegels vormden de kern van de campagne: gedurfde, reflecterende rekwisieten die symbolen werden van verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid. In openbare ruimtes droegen oversized spiegels slogans als "Wij eisen eerlijke klimaatoplossingen" en "Spiegeltje spiegeltje aan de wand, is dit de beste oplossing van allemaal?". Deze opvallende beelden domineerden OOH-plaatsingen in stedelijke centra en wekten nieuwsgierigheid en gesprekken op.
Festivals waren een belangrijk platform voor betrokkenheid. Bezoekers werden uitgenodigd om spiegels te ondertekenen, die symbool stonden voor hun oproep tot systemische klimaatactie. Deze ondertekende spiegels werden vervolgens meegedragen tijdens protesten en opgehangen op opvallende locaties, waaronder voor parlementsgebouwen en de kantoren van belangrijke politici zoals minister Zuhal Demir. De boodschap was duidelijk: de verantwoordelijkheid voor klimaatactie ligt bij de machthebbers.
Tijdens de COP27-klimaatmars vielen de spiegels op die activisten omhoog hielden. Ze haalden de krantenkoppen en versterkten de roep om eerlijke oplossingen. Artikelen zoals dat van HLN beschreven hoe Oxfam België spiegels gebruikte om politici uit te dagen zichzelf in de ogen te kijken en hun rol in de klimaatcrisis te erkennen.
Sociale media breidden het bereik van deze fysieke activiteiten uit door storytelling te combineren met partnerschappen met influencers. TikTok-makers en Instagram-influencers brachten de campagne tot leven via virale uitdagingen, zoals de #oxfammirrorchallenge-trend. Ze moedigden gebruikers aan zich in te zetten, waardoor digitale spiegels een gedeeld platform voor activisme werden.
De campagne draaide niet alleen om de beelden; het ging om het mobiliseren van een gemeenschap. Jonge activisten (The Climate Changers), beïnvloeders en de man in de straat kwamen samen, geïnspireerd door de manifesto die het ethos van de campagne samenvatte:
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
Wiens toekomst zal het onderspit delven?
Onze planeet staat in brand, maar de gerechtigheid stokt.
De tijd om te handelen is een oproep aan iedereen.
Steun de zaak, dring de wet op.
Teken de petitie en vecht met ontzag.
Kijk in de spiegel en reflecteer-
Het zijn onze mensen en onze planeet die we moeten beschermen.
Sociale platforms zoals Instagram en TikTok werden verzamelpunten voor de beweging, waar duizenden deelnamen aan uitdagingen, petities ondertekenden en content deelden. Gerichte advertenties en storytelling posts benadrukten de menselijke verhalen achter klimaatonrechtvaardigheid, waardoor een abstract concept heel persoonlijk werd.
Wil je je eigen beweging starten? Neem contact op met hello@supermachine.be