Tegels omwisselen voor een groenere toekomst

Provincie Oost-Vlaanderen

TL;DR
We hielpen vier Vlaamse gemeenten om het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen aan te pakken. Met slimme communicatie, creatieve content en een flinke dosis gemeenschapsbetrokkenheid zorgden we ervoor dat de inwoners de schop in de hand namen en de resultaten spraken voor zich.

In het kort

Meer groen, minder grijs. Dat is het doel van "Tegelwippen", een klimaatinitiatief waarbij gemeenten strijden om het meeste asfalt te vervangen door groen. De campagne liep van maart tot oktober 2024 en maakte van milieuactie een uitdaging waar bewoners graag aan wilden meedoen.

Supermachine steunde Lochristi, De Pinte, Merelbeke en Zulte met een volledig communicatiepakket, zodat hun lokale campagnes zowel strategisch, boeiend en effectief waren.

De uitdaging

Het is niet gemakkelijk om mensen te overtuigen dat ze hun eigen opritten en terrassen gaan opbreken. We moesten bewustwording omzetten in actie door Tegelwippen leuk, toegankelijk en belonend te maken.

Het inzicht

Mensen doen niet mee aan klimaatactie omdat het 'moet', maar wanneer het voelt als een beweging, een uitdaging of een gezamenlijk succes. Door competitie, gemeenschapsgevoel en duidelijke communicatie toe te voegen, maakten we van Tegelwippen een spel dat iedereen wilde winnen.

De uitkomst

Supermachine gaf de gemeenten de juiste tools en strategie om de deelname te boosten. Met een mix van lokale evenementen, persmomenten, digitale campagnes en gemeenschapsbetrokkenheid kreeg de uitdaging écht belangstelling en Lochristi eindigde zelfs in de top drie van gemeenten.

In getallen

In detail

"

Om de campagne krachtig te lanceren, zorgden we ervoor dat elke gemeente een knalstart maakte. We organiseerden persvriendelijke tegel-flipping momenten, compleet met opvallende signage om het initiatief te markeren. Deze zeer zichtbare acties gaven de toon aan voor lokale deelname en trokken de nodige media-aandacht.

Vervolgens rolden we merkgebonden assets en digitale toolkitsuit, met onder andere social media templates, posters en promotiemateriaal. Zo zorgden we ervoor dat elke gemeente consistente communicatie had, maar toch ruimte voor lokale betrokkenheid mogelijk maakte.

Een belangrijke pijler van de campagne was publieke educatie. We werkten samen met lokale tuincoaches om infosessies te organiseren, waar bewoners leerden hoe ze hun verharde ruimtes omtoveren tot groene, klimaatvriendelijke gebieden. Een centrale landingspagina volgde de voortgang, de stemmen en de best practices, zodat de energie er continu in bleef tijdens de competitie. 

De strategie werkte. Niet alleen verwijderden de deelnemende gemeenten duizenden tegels, maar de campagne vergrootte ook de bewustwording rond duurzame stadsplanning. De uitdaging inspireerde lokale overheden om hun aanpak van groene ruimtes te herzien.

Wil je bewustzijn omzetten in actie? Mail ons op: hello@supermachine.be.

Je hebt alles gezien tot hier.
Geen zorgen, er is nog veel meer te ontdekken.