Water laten werken: Infografieken voor de Stad Gent

Stad Gent

TL;DR
We vertaalden complexe water- en klimaatgegevens naar heldere, visueel aantrekkelijke infografieken om de stakeholders van Gent te ondersteunen bij het opbouwen van een klimaatbestendige toekomst.

In het kort

Water is een van de grootste uitdagingen op het gebied van klimaatadaptatie. Het Gentse Regenwater- en Droogteplan (HWDP) pakt deze uitdaging rechtstreeks aan. Met doelstellingen variërend van duurzaam watergebruik tot overstromingspreventie, had het plan duidelijke en beknopte visuals nodig om zijn visie over te brengen naar stakeholders, beleidsmakers en ontwikkelaars. Supermachine ging aan de slag en creëerde twee op maat gemaakte infographics die complexe data en strategieën vertaalden naar concrete, begrijpelijke inzichten.

De uitdaging

Hoe maak je een honderd pagina's lang, technisch en data-gedreven document gemakkelijk te begrijpen voor stakeholders? De infografieken moesten de waterstrategie van Gent toegankelijk, praktisch en visueel aantrekkelijk presenteren, terwijl ze tegelijkertijd de huisstijl van de stad respecteerden.

Het inzicht

Bij het communiceren van duurzaamheidsplannen is duidelijkheid essentieel. Door te focussen op heldere hiërarchieën, intuïtieve visuals en concrete boodschappen, zorgden we ervoor dat de stakeholders van Gent eenvoudig konden begrijpen wat hun rol is in het klimaatbestendig maken van de stad.

De uitkomst

Supermachine creëerde twee dynamische infografieken die de watervisie van Gent vertaalden naar overzichtelijke, visueel opvallende formats. Deze tools werden essentieel voor interne communicatie, presentaties aan stakeholders en digitale uitwisseling.

In getallen

In detail

"

Infographics moeten duidelijk zijn, maar mogen ook visueel aantrekkelijk zijn om de aandacht van je publiek te trekken en ervoor te zorgen dat je boodschap blijft hangen.

Het Gentse Regenwater- en Droogteplan (HWDP) is ambitieus en richt zich op alles, van droogtebeheer tot stormwaterneutraliteit. De taak van Supermachine was om deze complexe visie om te zetten in twee heldere infografieken, afgestemd op de diverse behoeften van de stakeholders.

De eerste infografiek legt de basisprincipes van stormwaterneutraliteit uit. We tonen hoe nieuwe ontwikkelingen regenwater op een duurzame manier kunnen beheren. Met gedurfde beelden en een heldere structuur hebben we vier pijlers benadrukt: hergebruik, lokale opslag, piekafvoercapaciteit en overstromingsbestendig bouwen.

De tweede infografiek zoomt uit en geeft de stadstrategie in zijn geheel weer. Hierbij leggen we de nadruk op natuurgebaseerde oplossingen, zoals groene daken, wadisystemen en het belang van het in balans brengen van stedelijke ontwikkeling met natuurlijke waterstromen. We hebben elementen zoals de Ladder van Lansink en de waterkaarten van de stad geïntegreerd, waardoor we technische nauwkeurigheid combineerden met een toegankelijke uitstraling.

Beide infografieken sluiten aan bij de visuele identiteit van de stad, met herkenbare iconen en een heldere, leesbare lay-out. De eindproducten werden zowel in print- als digitale formaten geleverd, zodat ze inzetbaar waren voor presentaties, webpagina's en sociale media.

Het ontwerp van Supermachine maakte van het Gentse waterplan een gespreksonderwerp, en gaf stakeholders de tools om concrete stappen te zetten richting een groenere, waterbewuste stad.

Moet je complexe ideeën omzetten in overtuigende visuals? Mail ons op: hello@supermachine.be.

Je hebt alles gezien tot hier.
Geen zorgen, er is nog veel meer te ontdekken.