Duurzame landbouw hoeft niet aan te voelen als huiswerk. Voor VLAM's "Helden van onze Velden"-campagne creëerden we een levendige animatie in stripvorm die de principes van geïntegreerde gewasbescherming (IPM) verduidelijkt zodat iedereen ze kan begrijpen en ervan kan genieten.
Geïntegreerde gewasbescherming (IPM) klinkt misschien wat droog, maar de impact ervan is allesbehalve saai. De uitdaging was om dit technische concept om te zetten in een toegankelijke en boeiende vorm. We moesten de wetenschap achter IPM duidelijk en relevant maken, in een luchtige en uitnodigende toon.
Duurzaamheid en IPM starten misschien in technologie en strategie, maar uiteindelijk draait het om mensen. Door Gilles, de gewasbeschermer, te introduceren gaven we IPM een menselijk gezicht.
Deze persoonlijke benadering maakt een technisch onderwerp toegankelijk en boeiend en slaan we een brug tussen complexe wetenschap en de dagelijkse praktijk.
Gilles maakt van IPM een toegankelijk en gedenkwaardig verhaal. De animatie brengt duurzaamheid tot leven met een charmante herkenbaarheid en wekt nieuwsgierigheid bij zowel boeren als gezinnen. De campagne maakte IPM persoonlijk en liet zien hoe kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken, zowel op het veld als daarbuiten.
"
Deze animatie maakte deel uit van de bredere "Helden van onze Velden"-campagne, waarin we de innovatieve en duurzame praktijken van Vlaamse boeren in de kijker zetten, lees meer over de driejarige campagne in onze case.
Geïntegreerde gewasbescherming bestaat uit verschillende onderdelen: preventie, observatie en actie. Om deze concepten tot leven te brengen, introduceerden we Gilles, de gewasbeschermer. Geen wetenschapper of superheld, maar een ervaren, toegankelijke boer die kijkers meeneemt op de reis naar duurzame landbouw.
In de animatie legt Gilles uit hoe veerkrachtige gewassen worden geselecteerd, hoe velden worden gemonitord met geavanceerde technologie, en hoe natuurlijke oplossingen, zoals lieveheersbeestjes of UV-C-lichtrobots, de eerste verdedigingslinie vormen tegen ongedierte. Pas als het echt nodig is, grijpt Gilles naar chemische oplossingen. En altijd met precisie en zorg.
Ons proces voor een explainervideo begint met het ontwerpen van de karakters en het uitwerken van een storyboard op papier, waarin we het verhaal en de scènevolgorde vastleggen. Na goedkeuring verfijnen we de karakters digitaal, bepalen we kleuren en gezichtsuitdrukkingen, en bereiden we alles voor op animatie.
De motion designer zorgt ervoor dat het karakter soepel beweegt, terwijl de illustrator de scènes en achtergronden creëert, waarbij bewegende en statische elementen afzonderlijk worden opgebouwd.
Tot slot komt alles samen in het motion design: bewegingen worden toegevoegd, effecten en texturen geven het geheel leven, wat uiteindelijk resulteert in een visueel aantrekkelijke uitlegvideo.
De visuele stijl is kleurrijk en geïnspireerd op strips, waardoor we de perfecte balans krijgen tussen informatie en entertainment. Gilles' zachte toon, met een Vlaams accent in de voice-over, geeft de video authenticiteit en warmte, waardoor de technische details makkelijk te volgen zijn.