PlastiCity: Making plastic fantastic

Stad Gent

TL;DR
We maakten recycling sexy met levendige visuals, dynamische animaties en een communicatiestrategie die wetenschap tot leven bracht.

In het kort

Plastic afval klinkt misschien niet spannend, maar dat is waar PlastiCity om de hoek komt kijken. Dit initiatief van de Universiteit van Gent, gesteund door de Europese Unie(Interreg), wilde een revolutie ontketenen op het gebied van plasticrecycling. Maar met zwaar onderzoek, complexe gegevens en diepgravende beleidsaanbevelingen hadden ze een manier nodig om hun werk verteerbaar en boeiend te maken.

Supermachine vertaalde wetenschap naar iets wat iedereen - van lokale overheden tot burgers - kon begrijpen én omarmen. We leverden dynamische animaties, een mobiel lab met gedurfde visuals en een interactief online handboek dat ervoor zorgde dat PlastiCity niet in rapporten bleef hangen, maar echt impact maakte.

De uitdaging

Hoe maak je wetenschap toegankelijk? Het werk van PlastiCity zat vol met diepgravend onderzoek, complexe datasets en geavanceerde technologie. Onze uitdaging was om dit te vertalen naar visuals en taal die ook niet-wetenschappers begrepen, zonder in te boeten aan nauwkeurigheid en engagement.

Het inzicht

Mensen voelen verhalen, niet statistieken. Door PlastiCity’s missie te humaniseren met begrijpelijke taal en duidelijke storytelling, transformeerden we het project in iets inspirerend en behapbaar.

De uitkomst

Supermachine maakte van plasticrecycling een gespreksonderwerp. Van een explainevideo die de projectdoelstellingen helder uiteenzette tot een interactief digitaal handboek voor beleidsmakers: elk onderdeel zorgde ervoor dat verschillende doelgroepen op hun manier met de inzichten en oplossingen van PlastiCity aan de slag konden.

In getallen

In detail

"

Mensen voelen verhalen, niet statistieken. Door PlastiCity’s missie te humaniseren met begrijpelijke taal en duidelijke storytelling, transformeerden we het project in iets inspirerend en behapbaar.

We begonnen bij de basis: een frisse, gedurfde visuele identiteit die PlastiCity onderscheidde van typische academische projecten. Helder, kleurrijk en toegankelijk, deze stijl trok zich door in alle communicatie-uitingen.

Om de doelstellingen van PlastiCity te verduidelijken, creëerden we een strakke animatie die het project stap voor stap uitlegde. Toegankelijke taal en boeiende visuals zorgden ervoor dat zowel wetenschappers als leken begrepen waarom dit onderzoek ertoe doet.

Een van de belangrijkste resultaten van het project was het digitale handboek. Een handig hulpmiddel bedoeld om beleidsmakers en lokale overheden te ondersteunen bij het implementeren van de bevindingen van PlastiCity in hun eigen regio's

In plaats van een statisch PDF-rapport bouwden we een volledig interactief, responsief online platform. Gebruikers konden eenvoudig navigeren, filteren en relevante inzichten ontdekken. Geoptimaliseerd voor zowel desktop als mobiel, zorgde het platform ervoor dat PlastiCity’s impact voortduurt, zelfs na afloop van het project. Voor print-liefhebbers was er ook een downloadbare PDF-versie beschikbaar. Dankzij een gebruiksvriendelijk beheersysteem blijft de content altijd up-to-date.

Een ander hoogtepunt was het mobiele lab. Dit reizende educatieve centrum toonde het volledige plasticrecyclingproces. We voorzagen de containers van opvallende visuals, infoborden met leuke weetjes en een videorondleiding waarin live beelden en animaties samenkwamen.

Naast de visuals zorgden we voor een communicatiestrategie die PlastiCity’s boodschap levendig hield tijdens de Europese tour. Door creativiteit te koppelen aan heldere messaging, maakten we van plastic een symbool voor duurzame innovatie.

Ook jouw project tot leven brengen? Mail ons op: hello@supermachine.be.

Je hebt alles gezien tot hier.
Geen zorgen, er is nog veel meer te ontdekken.